Když už jste se jednou rozhodli, že budete podnikat, měli byste vzít v úvahu také to, že podnikání není jen práce. Podnikatel, který svou práci dělá dobře, totiž svou prací žije. Podnikání není jen o tom vydělat si velké peníze. Je to životní styl. Musíte si zvyknout na to, že získáte svobodu, co se plánování práce a času v ní strávené týče, ale spolu s touto svobodou jde ruku v ruce zodpovědnost a povinnosti. Čtěte, ať vás pak něco nemile nepřekvapí.

Kdy má podnikání smysl?

Pokud zvažujete podnikání, tak byste měli být smíření s tím, že ze začátku to bude náročné. Ale když vás práce baví, nemáte se čeho bát. Na práci byste se měli těšit, měla by vás hnát touha se naučit nové věci, získávat zkušenosti a pracovat na sobě.

V podnikání jste to vy, kdo má vše v rukou. Jen vy budete rozhodovat, vy budete plánovat svůj čas a budou to vaše peníze a váš čas, které investujete do toho, abyste si splnili svůj sen.

Nikdo vám nebude diktovat, jak se to či ono dělá. A nikdo vám nevynadá, když něco pokazíte. Naštvaní budete sami na sebe a to je mnohdy horší, než když se na vás zlobí někdo jiný. Veškerá rozhodnutí budou na vás. Proto je velmi důležité, abyste cítili, že práce, které hodláte zasvětit svůj život, je ta, která vás naplňuje a baví.

Přidaná hodnota

Také byste měli mít radost z toho, že vaše práce má smysl, že pomáháte klientům, zákazníkům, že čas, který jste spolu s financemi investovali do vašeho projektu, má smysl. Nejde o to hnát se za ziskem hlava nehlava. Bohužel i takový podnikatelé se stále najdou, ale je jich stále méně, protože takový přístup nemá perspektivu.

Kdo zakládal nějaký podnikatelský projekt, dobře ví, že postupem času ze z projektu stane “dítě”. Záleží vám na něm a nechcete se ho vzdát. Často mu obětujete svůj volný čas a máte radost z toho, když se “mu” daří.

Harmonie pracovního a osobního života

Stává se i to, že člověk, který miluje svou práci, zapomíná na svůj volný čas a rodinu. Mějte proto na paměti, že pro spokojený život je potřeba tyto dvě roviny udržovat v rovnováze. Je jasné, že pokud máte před sebou důležitý deadline nebo jiný milník, je třeba obětovat volno na úkor práce. Ale v dlouhodobém horizontu byste se měli snažit věnovat svůj čas mimo práce i rodině nebo svým dalším koníčkům.

Relaxace a čas strávený s rodinou má totiž vliv nejen na vaše zdraví, ale prospívá také samotnému podnikání. Když si dopřejete oddech, vypnete telefon vždy v určitou dobu a budete se věnovat sami sobě, paradoxně se vám mohou v hlavě urodit myšlenky a nápady, které dají vašemu podnikání novou šťávu, vyřešíte něco, co vás delší dobu trápilo, anebo přijdete na nápad, který posune vaši firmu dopředu. Čistá hlava a odstup jsou totiž spolu s láskou k práci a nadšením, hlavními ingrediencemi pro úspěšný podnik a život, který vás bude naplňovat.