V současné době, kdy je internet dostupný všem a všude, televize se stala pro většinu nezbytnou součástí domácnosti a člověk pro získání informací nemusí opustit teplo domova, si neuvědomujeme, jak velký vliv mají na naše životy tito každodenní společníci. Ne všemu, co je na internetu a v televizi, se ale dá věřit. Média často démonizují i věci, které si to nezaslouží. Třeba jako virtuální sídla.
Lidé se většinou nezamýšlejí nad pravdivostí zpráv a berou je jako fakt. Příkladem toho může být nedávná kauza s poslankyní, která si přečetla zajímavá “fakta” o homosexuálech a pokládala je za pravdivá až do takové míry, že s nimi vystoupila ve sněmovně, předkládala je novinářům, ale nebyla schopná říct, kde se takové informace dozvěděla a jestli si jejich pravdivost ověřovala u více na sobě nezávislých zdrojů.
Poslankyně jednala s čestným úmyslem, že chce lidi ochránit od špatného a vůbec si neuvědomila, že poškodila dotčenou menšinu, pověst své strany a názor voličů na poslance, kteří za ně rozhodují v důležitých otázkách.
To je jen jeden příklad negativního dopadu doby, kdy nám média formují názory na aktuální dění a témata.

Podnikání a média

Podnikatelé mají rozsáhlé vědomosti v oboru, ve kterém podnikají. Když ale musí řešit záležitosti, které po nich k podnikání vyžaduje stát, bývají často s rozumem v koncích. O určitých tématech slyšeli jen v médiích a na základě toho si udělali názor.
V okamžiku, kdy sledujeme zprávy, zapomínáme na to, jak pravdivý je obraz, který média předkládají světu o nás samotných. Podnikatel je v televizi typickým představitelem těch, kteří mají dost peněz a pořád chtějí víc. Často je také “házen” do jednoho pytle s nepoctivými podnikateli, kteří si krátí daně a okrádají stát, jak jen to jde.

A jak to všechno souvisí s virtuálními sídly?

Virtuální sídla jsou oblastí, o které si lidé udělali názor na základě informací z médií. Dva ze čtyř dotázaných vám na otázku “Co si představíte pod virtuálním sídlem?” odpoví, že je to líhně podvodníků. A proč si to myslí? Protože viděli zprávy o tom, jak je majitel podvodné firmy nedohledatelný na místě, kde by měl mít sídlo; o tom jak se reportér snaží dozvonit na místě, kde je jen nápis se jménem firmy a nic víc. To je obraz virtuálních sídel na podnose, který servírují média.
Ale o tom, že díky vhodnému virtuálnímu sídlu, může podnikatel, který v začátku podnikání nemá peněz nazbyt, hodně ušetřit, se nemluví. Přitom je to informace, která je pro mnohé podnikatele klíčová.

Definice sídla dle českého práva

Sídlo firmy je adresa, na které právnická osoba sídlí a pod níž je zapsána v obchodním rejstříku. Právnická osoba ke své existenci potřebuje sídlo. Toto sídlo může mít virtuální podobu, kdy slouží především jako fakturační a korespondenční adresa.
Adresa sídla, která je zapsána v obchodním či jiném veřejném rejstříku, se může od skutečného sídla, tzn. místa, ve kterém fyzicky podniká, lišit. Takovouto skutečnost je však podnikatel povinen ohlásit finanční správě.

Výhody virtuálních sídel

Ne každý má možnost podnikat v Praze nebo jiném velkém městě, kde je dostatek obchodních příležitostí. Díky virtuálnímu sídlu, ale může mít majitel firmy k dispozici kancelář, kde se mohou jednou měsíčně nebo prostě podle potřeby konat obchodní schůzky a jednání.
Tak jako u jiných služeb, i u poskytování sídla existují rozdíly v kvalitě. Podvodné firmy si často hledají sídla, u kterých jde jen o adresu, kde se mohou ukrýt před věřiteli a úřady. Poctivý podnikatel ale hledá sídlo, kam mu bude doručována pošta, kde ho najdou obchodní partneři a kde si může sjednat schůzky.

Správně zvolená adresa dělá divy

Pokud podnikáte v menším městě, už jste si určitě všimli toho, že přicházíte o zakázky, protože nejste z Prahy. Virtuální sídlo tento problém vyřeší. Ozvou se vám klienti, kteří hledají firmu se sídlem v Praze. Sjednáte si schůzku ve vašem sídle, v kanceláři k tomu určené. A klient je spokojený, protože za vámi nemusí cestovat.

Úspory za pronájem kancelářských prostor

Mít sídlo ve velkém městě je v některých situacích nad finanční možnosti začínajícího podnikatele. Pronájem virtuálního sídla může být řešením.
Například u společnosti Comeflex vás vyjde pronájem virtuálního sídla v základní podobě na 194 Kč měsíčně. Záleží na vás, jaké služby si zvolíte, a podle toho se odvíjí cena za pronájem. K dispozici vám je vždy on-line prostředí aplikace MojeKancelář.net, kde si jednoduše zkontrolujete poštu, zarezervujete konferenční místnost a máte pod dohledem stav svých faktur.

Důvěřuj, ale prověřuj

Doufáme, že jste si udělali názor na to, jak mohou být informace ve zprávách a na internetu zavádějící, a že je třeba vždy prověřovat pravdivost uváděných tvrzení. Virtuální sídlo může být skvělým způsobem, jak ušetřit na nákladech za kancelář a nepřijít přitom o spoustu klientů, díky místu vašeho působení.